Är det någonting som är känt för att samla människor och framförallt män så är det fotbolls EM men i år är det en hel del stjärnor som inte kommer finnas med på planen i laguppställningarna – men tv-kanalerna som sänder EM slutspelen har i alla fall fått punga ut med en hel dröse miljoner för rättigheterna.

fotboll spelplan sport

Euro 2016 fotbolls EM är eventet som lockar miljontals tittare världen över för att heja fram sina lag mot slutseger, men i år är det en hel del herrar som saknas på planen. Enligt Aftonbladet är det hela 20 fotbollsstjärnor som vi inte kommer få se spelandes för sina olika länder av olika anledningar. Exempelvis italienska Andrea Pirlo blev petad, slovenska Samir Handanovic kvalade inte in och spanska Raphaël Varane är skadad – så därför kommer dessa inte att spela, tillsammans med 17 andra spelare som av liknande anledningar inte kommer vara med på planen. Men det hindrade inte SVT och tv4 från att betala miljoner för att få rättigheterna att sända matcherna.

Kostar en kvarts miljard

Kanalerna som i år kommer sända fotbolls EM är SVT och tv4 som tillsammans betalat närmare en kvarts miljard kronor för att få rättigheterna, enligt uppgift till Svenska Dagbladet. Vad man betalar är nämligen 150 miljoner kronor per kanal och totalt har man betalat 240 miljoner kronor tillsammans för själva rättigheterna, men vad som också medkommer i de 150 miljonerna är kostnader om ytterligare 25-30 miljoner per kanal beroende på hur mycket kanalerna väljer att samarbeta eller inte – och just därför blir notan för kalaset så stor som den blir. Kostnaden motiverar man med att intresset för EM är stort och att hela evenemanget lockar en stor och bred publik. För visst är det inte bara i herrklubbarnas salonger som EM kommer rulla på tv-skärmarna, även i hemmen kommer tv-apparaterna gå varma med fotbollsscener och kommentatorsröster. Men det är inte bara utgifter för EM, även en hel del inkomst har man också fått ta del av. Del av pengarna som Uefa får in under sommarens EM går faktiskt till de spelande länderna i form av prispott. Sverige har till exempel fått 75 miljoner i bonus för att laget har kvalificerat sig och vidare har förbundet betalat omkring 20 miljoner till spelare och ledare i en kvalificeringsbonus. Men hur mycket av dessa miljoner som går till individuella spelare, så som till allas vår guldgosse Zlatan, eller dessa ledare är något som Svenska Fotbollförbundet håller hemligt.

fotboll sverige

Mer pengar om Sverige gör succé

Att EM kostar pengar har vi redan konstaterat, men Sverige och Svenska Fotbollsförbundet får också del av kakan och mer pengar kan det bli. Enligt Expressen får Sverige nio miljoner i gruppspelet per seger och för en oavgjord match får man fyra och en halv miljon. Skulle Sverige dessutom avancera får man 14 miljoner kronor och om vi dessutom skulle vinna innebär detta en prispott på en kvarts miljard kronor för Svenska Fotbollsförbundet – något som skulle ge svensk fotboll ett riktigt uppsving och möjlighet att både skapa utvecklingsprojekt i form av exempelvis tränar- och spelarutbildningar med mera. Så allt vi kan göra nu är att betta på våra spelare och hoppas att vi sparkar bollen hela vägen till seger.

Comments are closed.