De slutna sällskapen finns. Mitt ibland oss, men de flesta av oss vet bara inte om dem då de är så hemliga. Sällskapen finns både på gott och ont, och kanske borde fler ha större förståelse om dem. 

1558300-the-man-with-a-cigar-and-a-glass-of-cognacCasinospel och whisky, ett till glas whisky och ett parti poker. Nej, även om många har fördomar om att man på herrklubbar enbart spelar pokerspel och dricker för mycket alkohol så är det en bild som inte stämmer och som man måste sudda bort. Men, faktum kvarstår att det är mycket som man inte vet om de slutna sälskapen – och som man heller aldrig kommer att få reda på. Det hör till och det exkluderar och det stänger ute både män och kvinnor. Men, man ska heller inte, som en artikel i dn skriver, enbart se dessa slutna sällskap som något negativt då det finns mycket ljust med dem också.

Kontaktnät och socialt arbete

Det är många frågor kring slutna nätverk och många tidningar som försöker gå till botten med varför de fortfarande finns kvar. Detta då det kan kännas ganska så förlegat i en värld som lyser med allt mer transparens och genustänk. Men kanske är det därför som herrklubbarna allt mer dykt upp till ytan. Ska man se till det ljusa så se dessa sällskap till att knyta ett otroligt stort kontaktnät och man kan med det utbyta olika tjänster och få hjälp av sina vänner i olika frågor. Många sällskap jobbar med välgörenhet och socialt arbete, dock kan det även få negativa konsekvenser i form av mutor och det ljusa blir mörkt. Vad man i alla fall kan konstatera är att det odlar värderingar och skapas sammanhållning som är svår att sedan bryta upp. Då många av klubbarna, eller sälskapen, är gamla så finns det många gamla värderingar som håller sig kvar – och som man kanske ska bryta. Dock bryts vissa, så golfklubben St Andrews nu klubbat igenom att kvinnor ska få komma in i klubbhuset samt att man som kvinna ska kunna få vara medlem i klubben. Tre kända klubbar i Sverige:

Comments are closed.